Дизайн

Фестивал преобразява стария център на София

<    обратно

Първото издание на фестивала за култура и начин на живот „квАРТал фестивал" ще се проведе между 16 и 18 септември в района на стария еврейски квартал, разположен в периметъра между бул. „Дондуков", бул. „В. Левски", бул. „Сливница" и бул. „Мария Луиза".

В рамките на три дни обособеният периметър ще се преобрази и ще отвори вратите си за всички жители и гости на столицата, които имат отношение към София и са любопитни да изследват потенциала на региона.

kvartal2_374_01Множество ключови локации ще очакват посетителите, за да им покажат атрактивни изложби и документални кадри, свързани с интересното минало и важното историческо значение на района.

В рамките на събитието са предвидени още разнообразни представления, артистични пърформънси, лекции и работилници. Вратите си за всички ще отворят и многобройните действащи в периметъра ателиета, арт-пространства и различните йога и спортни центрове, а специална обиколка ще покаже и все още неизследвани и празни пространства на всички заинтересовани да ги наемат и да ги превърнат в място, където могат да реализират своите бизнес и артистични идеи.

Няколко специални тур-обиколки ще обогатят знанията на гостите на „квАРТал фестивал" - те ще представят сградите с интересна архитектура, ще разкажат историята на техните обитатели, ще покажат всички скрити „съкровища" и ще хвърлят светлина върху един от най-проспериращите и интересни софийски региони от началото до средата на миналия век.

За доброто настроение на посетителите са подготвени и специални гурме и бар турове с много изненади и награди, а музикалната програма с изпълнения на живо и диджей партита ще обогати атмосферата на събитието.

Една от главните цели на организаторите от творчески колектив „квАРТал" е да представят огромния потенциал и богатото културно наследство на района.

Регионът е бил един от най-колоритните и проспериращи след Освобождението до средата на XX в. и е бил населяван от различни общности, които са оставили незаличим почерк върху облика на София.

„С общи усилия целим да вдъхнем нов живот на някога процъфтяващия исторически център и да му върнем статуса на такъв", споделят организаторите.

Дългосрочната цел на проекта се формира около необходимостта от изграждането на квартал за изкуство и култура в София, която се поражда не само от идеята за децентрализация, но и играе важна социална роля за икономическото и културно развитие на съвременното общество в града.

Подробности за програмата и участниците очаквайте скоро.

Последвай ни
Игра
Спечели покана за Hills of Rock 2019
Тазгодишното издание на фестивала Hills of Rock ще се проведе между 28 и 30 юни на Гребната база в Пловдив....
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics