Дизайн

Lame God - ново име в българската мода

<    обратно

Всяка поява на нова българска марка несъмнено е повод за безкрайно любопитство. Особено голямо е то, когато става дума за марка дрехи както заради малкия, макар и динамичен в последно време, местен пазар, така и заради моделиера, който стои зад новата идея.

Диляна Манавска има завиден опит в сферата на дизайна: тя е дипломиран моден дизайнер от Националната художествена академия и графичен дизайнер на свободна практика.

Желанието й за създаване на собствен бранд не е от вчера или днес. Водена е от занаятчийския момент в професията: обмислено и внимателно изпълнение, прецизност, вглеждане в детайлите. Тъкмо тази философия стои зад името Lame God - марката, над която Диляна работи от близо година.

lamb2_525В превод "Куцият Бог", името съвсем не е случайно. Идва от историята на прочут софийски шивач от социалистическо време, чиито прецизно изработени дрехи станали нарицателно - Бог е в детайлите. Куцият Бог е и другото име на Хефест, покровителят на занаятчиите. С двете исторически справки зад бранда вече има митология.

"За мен името е заявка за ценностите, които споделям в това отношение, а именно - качествената занаятчийска изработка и стремежа към относително дълъг живот на дрехите, в противовес на цикъла на „бързата" мода", споделя Диляна.

Първата колекция на Lame God говори езика на уличната култура. Деветдесетарският ъндърграунд търси своите индивидуални прояви. Музиката е несъмненото вдъхновение - Liaisons Dangereuses, Trobbing Gristle, Stephen Paul Tailor, "Убийцы".

"Това са групи от различни поколения и определено не са в едно направление, но за мен са и обожавам тази тънка граница между иронията, хипердраматизма и откровението, която прави нещата вкусно амбивалентни. Там всеки път можеш да откриеш нещо ново".

Лице на колекцията е Ива, чиято демонична хубост и едновременно някак момчешко излъчване чудесно кореспондират с усещането на Диляна за Lame God. В поетично-мистериозна фотосесия (фотограф е Димитър Неделчев), която навява спомени за „Туин Пийкс", се разгръща една неочаквано женствена естетика, комфорт и изчистеност, образец за които е например бранд като Céline.

Летвата е високо вдигната. Вълна, сатен, памук, мохер - в тези материи виждаме палто с реглан тип халат, оувърсайз пуловери, барети от велур, свободни панталони с басти, пола-панталон.

lamb3_809

Иконични дрехи и модели, които се оглеждат и в собствения моден усет на Диляна. "Стремя се да създавам визията, която търся, обичам и искам да нося. Ключов фактор в моя дизайн е търсенето на пълния комфорт на тялото в дрехата. Първата ми колекция за Lame God в голяма степен е автобиографична. В нея включвам детайли, които по един или друг начин са се утвърдили в личния ми вкус като баретата, плетивата в меланж, реглана, класическия мъжки панталон".

Lame God отваря вратата с фино движение, но уверено - "В първите си стъпки искам да открия публиката на Lame God у нас. Надявам се в бъдеще да успея да разширя екипа си и да направя бранда достъпен за повече хора, да имам възможност за колаборация с артистите, които обичам и да пробвам да създам и мъжко облекло".

lamb4_734

Представянето на първата колекция на Lame God е този уикенд, на 11 и 12 февруари в магазина на Brave Creation (ул. „Хан Крум" № 4) от 12:00 до 19:00 часа. Повече за събитието може да откриете тук.

Lame God е на lamegod.com

Последвай ни
Игра
Спечели покана за Hills of Rock 2019
Тазгодишното издание на фестивала Hills of Rock ще се проведе между 28 и 30 юни на Гребната база в Пловдив....
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics