Музика

Божественото начало като мултимедиен спектакъл

<    обратно

Врамките на XV Салон на Изкуствата 2010 Нов Български Университет представя интересният проект на проф. Симо Лазаров, а именно - мултимедийна оратория - имресия за синтетичен симфоничен оркестър, хор, солисти и електроника. Спектакълът ще се проведе на 10 юни (четвъртък) в Зала 3 на НДК от 19:00 часа. Ораторията е със заглавие „Божествено начало" - музикално произведение, посветено на величието на природата възвисяването на човешките идеали, необхватността на съзнанието и непобедимия човешки дух.

В мултимедийната оратория-импресия се преплитат основни моменти от историята. Със символи и метафори музикалната и мултимедийна драматургия водят зрителя и слушателя, а въображението подсказва логиката на събитията от различните исторически епохи. Противопоставянето между доброто и злото са залегнали в музикалната идея и подканят към размисъл върху нещата от живота на човека - своя собствен и в света като цяло.

Звуковата картина създадена от синтезаторите, солистите, хорът и перкусионистите, партиите на цигулката и виолончелото допринасят за изграждането и  развитието на музикалната драматургия, а вокалните партии на оперните певици пренасят в друг тип сетивност. Мултимедийното изкуство, видео-арта и съчетанието на светлина и лазери активизиреат въздействието на спектакъла.

Концертът представя в своеобразен „дебат" - обмен на изразни средства и технологии, които извеждат основната идея на „Божественото начало": Божественото начало в природата, в изобразителното изкуство, в музиката, в смисъла на Съ-Творение и Божественото начало във всеки един от нас.

Синтезът на изкуството в този концерт създава нова концептуална рамка, в която зрителят може да бъде приютен.

Спектакълът на проф. Симо Лазаров е с диригент Георги Петков; Сoлисти: Соня Маринова, Росица Панайотова, Камена Балканска; С участието на: Таня Влаховска, Белчо Христов, Светослав  Дерменджиев, Дариан Георгиев, Димитър Василев, Александър Салапиев, Боян Боянов,Евгени Божилов, Студентски  смесен хор   Фолк-джаз формация  при  НБУ и Народен хор при НМУ "Л.Пипков", Перкусионна група от НБУ с ръководител Венко Поромански; Пърформънс: студенти от програма „Театър" на НБУ - модул Танцов театър с ръководител Татяна Соколова и Пластика Икар - Невена Иванова-Лиляна Петрова; Графити:  студенти на Анна Янева от НБУ; Видеоматериали: Synthi AVB, Тодор.Благоев, Стефан Димитров; В партньорство с НМУ "Л.Пипков",GEMA MUSIC Ltd, SYNTHI MUSIC PRODUCTION, SEMO Ltd-Unitronics

„Божествено начало" ще се проведе на 10 юни (четвъртък) в Зала 3 на НДК от 19:00 часа.

Последвай ни
Игра
Спечели двойна покана за спектакъла Walking With Dinosaurs
Спектакълът Walking With Dinosaurs ще гостува у нас между 26 и 28 април в зала „Арена армеец". Ако...
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics