Кино

Власт под лупа

<    обратно

Влиянието на властта върху човека изследва нов руско-български късометражен филм, който е поредната премиера на „Кинематограф".

Международната продукция „Власт" със сценарист и режисьор Борис Байков ще бъде представена на 21 април от 20:30 в Studio 5.

Филмът разказва историята на младия Антон, който изневиделица е награден с висок държавен орден без ясна причина за това. През своята творческа призма, без излишни анализи и поучения, Байков ни представя една паралелна реалност с иронично намигване към някои проблеми на държавното управление.

Историята около възникването на идеята за филма е нелепо и донякъде неприятно лично преживяване. Преминавайки покрай митинг в Москва, Борис Байков е проверен и задържан от полицията без каквато и да е причина, а след това тикнат в полицейски бус, където полицай съобщава по станцията на своите колеги „Квотата е запълнена, можем да тръгваме".

След необяснимия си арест той се замисля какво би станало, ако принципът на случаен избор на хора се прилага и при други ситуации, и така се заражда идеята за „Власт".

Борис Байков е роден в Търговище през 1988 г. В момента е пети курс в московския институт по кинематография ВГИК, а филмът „Власт" е създаден като курсов проект. Досега не е снимал в България, а за ситуацията на руската кино сцена обяснява, че макар реализацията да изглежда по-лесна отстрани, всъщност отново се сблъскваш с много трудности.

Филмът успешно проправя своя път през фестивали в Русия, Великобритания и България, като има и спечелена награда „Гран при за най-добър филм" на „Нов Хоризонт" във Воронеж.

Билети за събитието може да закупите на място или от тук.

Последвай ни
Игра
Спечели покана за шоуто на Sting
Sting се завръща в България за концерт на 1 юни в столичната зала „Арена армеец". Ако отговориш...
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics