Дизайн,Изложби

"Водна кула арт фест" отбелязва 10-годишен юбилей

<    обратно

Десетото издание на международния форум „Водна кула арт фест" ще се проведе между 16 и 25 юни.

В програмата са включени над 80 съвременни артистични предложения - живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, специфични за мястото си произведения и пърформанси, идващи от над 10 европейски държави, както и от Доминикана, Индия, Канада, САЩ и Япония.

Локациите, както винаги, са разнообразни по функцията и типа си. Интересното тази година е включването на парка в психиатрична клиника „Св. Иван Рилски", Курило, Софийска област.

„Това е едно наше съкровено желание и смело решение. Вдъхновени сме от необходимостта от духовно развитие и грижа за човека в адекватни условия и вярваме, че осигуряването на достъп на хората до културни и артистични преживявания е гаранция за изграждане на развити общества. Споделяме възможността да обменяме идеи и да въздействаме върху обществено-политическата и социална ситуация чрез подготвени специално за пространствата на фестивала социално ангажирани произведения", мотивира избора на локации основателят и инициатор на фестивала, художникът Ния Пушкарова.

Сред артистичните прояви на тема „анти-стигма общество", създадени специално за дома в Курило, са пърформансът „Вечеря в бяло" - тайнствена изискана вечеря на открито в противовес с физическите условия на живот, приканяща към духовна изтънченост преди всичко; проект „Гора" - пърформанс на японска техника, напътстваща връзката между пациенти и лечители, и други.

В програмата на фестивала на другите локации специален акцент е участието на артисти от Япония, представящи се с разнообразни акции като пътуваща вагон-будка за създаване на приятелства; пърформанс молитвено четене, вдъхновен от именит японски писател; както и проект, вдъхновен от и осъществен чрез аромата на българската роза - провокация към местната публика.

Сред останалите интересни акценти: специфичната история на паметника пред НДК „1300 години България" провокира артист от Чехия да създаде негов нов прочит;  Перник пък привлича артистичната двойка от САЩ за проекта „Градове Сестри", кръщавайки аналогичния по история и съдба град в Америка - Чарслтаун, САЩ, на „Перник, САЩ".

Последвай ни
Игра
Спечели двойна покана за концерта на Zucchero
Италианската звезда Zucchero ще изнесе концерт в Античния театър в Пловдив на 23 юли. Ако отговориш...
играй >>
Web Analytics