Книги

Българският комикс отвръща на удара

<    обратно

Напук на повсеместния скептицизъм, комикс-културата в България не спи. Доказатеслство за това твърдение е чисто новата книга с комикси за възрастни, съвместно издадена от фондация Next Page и издателство Роборид.

„Разлики в картинки" е заглавието на сборника, побрал в себе си седем отделни комикса, седем отделни истории, на общо 9 автора и илюстратора. Коренно различни художествени стилове, разнообразни гледища относно визуалността на комикса изобщо. Самите истории са обединени от темата за различието - някои от тях са смешни, други зловещи, трети абсурдни.

komiks_mid_1_480

Български комикс и то за възрастни -подобен феномен несъмнено буди озадаченост. Клишираните вече становища, че от списание „Дъга" насетне няма българска комикс-култура, са крайно неадекватни в случая. Милен Витанов, Вера Траянова, Мила Лозанова, Никола Тороманов - Фичо, Весела Данчева, 8-годишният Слави Асенов, Светлана Паунова, Ясен Згуровски и Иван Богданов са хората, чиито ръце и въображение опровергават цялото неверие в наличието на комикс-култура.

komiks_mid_2_480

Макар и комикс-творчеството да не е единственото занимание на гореизброените герои (Никола Тороманов - Фичо е отговорен за чудесните сценографски решения в постановките на Явор Гърдев и във филма „Дзифт", а името на Ясен Згуровски ти звучи познато, сигурно защото често пъти си го прочитал под илюстрациите в отделните броеве на „Егоист"), те поднасят своите идеи, своите малки истории по собствен стил и вкус. И по този начин понятието „различие" се сдобива с още няколко смислови пласта.

komiks_mid_3_480

Официалната премиера на „Разлики в картинки" се случи в четвъртък вечер в столичния Dada Cultural Bar, където автори, илюстратори, редактори, издатели споделиха подробности около зараждането и реализирането на цялостната идея с основен герой - комикса.

Комиксът ще бъде отново на „сцената" и през месец май, когато ще бъде открита интригуваща изложба, свързана с комикс-проекта за „Вечната муха" на Никола Тороманов - Фичо и Георги Господинов. Очаквай подробности в stand.bg.

Относно "Разлики в картинки" детайлна информация можеш да намериш на http://comixculture.org/.

Довечера в наскоро откритото арт-място 5 Open Art Space, за което вече си чувал от нас, ще бъде открита друга изложба, посветена на комиксите. Събитието не е за пропускане, още повече, че експозицията ще трае само три дни.

Последвай ни
Игра
Спечели двойна покана за концерта на Съли Ърна
Фронтменът Godsmack Съли Ърна идва отново в София за голям солов концерт на 26 септември в зала...
играй >>
Web Analytics