Музика

В ритъма на RADAR Festival Beyond Music

<    обратно

Юбилейното пето издание RADAR Festival Beyond Music ще се проведе между 3 и 5 август във Варна.

Организаторите ще запазят традицията да се провежда по един концерт с по-камерен профил в залата на Градска художествена галерия и да запава по-късните часове за електронните и експериментални проекти.

Сред основните акценти попада откриващата вечер (3-ти август, 19:30ч.), в която съвременен танц и перкусии ще изследват физическите измерения на звука от партитурите на New York School. В това ще си партнират Хердър Уеър и Татяна Колева.

Хедър е един от най-изявените танцьори в Холандия. Носител е на престижната наградата Златен лебед за най-добър танцьор на 2010. Перкусионистката Татяна в момента живее в Холандия, където съчетава интензивната си концертна програма с преподаването в Консерваторията на Принц Клаус в Грьонинген.

Втората вечер в залата (4-ти август 19:30ч.) е посветена на концерта на Стоимен Стоянов-Nocktern, който успешно съчетава неокласика с електроника.

Голямата звезда в програмата ще се качи на сцената на 5-ти август от 19:30 ч. Симин Тандър е последното откритие в легендарния списък на лейбъла ECM. Родена в Германия, с корени в Афганистан, младата певица пленява публика и критика с оригинални композиции и импровизации. Често пее на измислен език, както и на Пашто.

На RADAR ще я чуем в компанията на българския пианист Димитър Бодуров и немския барабанист Йенс Дюппе. Програмата им е еклектичен микс от песни на Ленърд Коен, Ник Дрейк и Том Уейтс, както и собствени композиции, преплетени с импровизации.

Двете вечери в двора едва ли имат нужда от представяне на почитателите на електронния звук. Ще видим Ангел Симитчиев като DAYIN с последния му албум "Lights Polluting the City", посветен на разрушението на красивите нощни пейзажи от светещите неонови реклами, билборди и табели.

Веднага след него ще застъпи небеизвестният Иван Шопов, придружаван от визуалният артист и отскоро негова съпруга - Лора Шопова, в проекта Branches.

На 5-ти август RADAR ще завърши с резултата от артистичната резиденция, провела се в рамките на фестивала. В тазгодишното ѝ издание ще участват електронният артист Йоанна Робова, тромпетистът Нейко Бодуров и визуалният артист Владислав Илиев.

За финал на основната програма на сцената ще се качат момчетата от Dayo, които направиха истински пробив, след като паречета от албума им, съчетаващ джаз и хип-хоп, попаднаха във влога на американската звезда Уил Смит.

Специално за RADAR на сцената с тях ще се качи талантливият тромпетист Росен Захариев - РОКО. В съпътстващата програма (4-ти август от 16 до 18 ч.) е включена лекция, посветена на авторите и творбите, преобърнали хода на историята, както и вече традиционния детски модул.

Тази година най-малките ще гледат куклено-музикалното представление "Латерна фантасмагорика". Мястото е зеленият и слънчев двор на Карин дом в Морската градина, а 20% от приходите от билети за съпътстващата програма ще отидат в полза на тяхната програма за деца със специални нужди - ранна интервенция.

Последвай ни
Игра
Спечели двойна покана за концерта на Mando Diao
Алтернативната банда Mando Diao пристига за концерт в Sofia Live Club на 9 декември.Ако отговориш правилно...
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics