Кино

Дни на канадското кино

<    обратно

Първите по рода си Канадски филмови дни в България ще предложат на публиката филми с отличия и номинации от Кан и Торонто, от Американската академия и националните награди „Сезар" и „Canadian Screen".

Четири игрални и две документални творби, както и две представителни анимационни подборки, могат да бъдат видени от 8 до 11 декември в столичния Дом на киното.

Петък, 8 декември

18:30 - Официално откриване
"Конелин: земята ни хубава"
Канада, 2016, 96 мин.
Режисьор: Нети Уайлд

Носителят на множество отличия документален филм е истинско пиршество за очите, разказващо за необикновено кътче на света, както и политически ангажирано изследване за носителите на "прогреса", нахлуващи все по-агресивно в девствената природа на северната част на Британска Колумбия. Филмът изучава разнообразните сили - къде добронамерени, къде недотам - които действат в момента в земите на талтанската общност сред незамърсената някога околна среда: компании, извършващи сондажи; строителни бригади, прокарващи далекопроводи, и старейшините на туземното талтанско население, които протестират и обсъждат ставащото в земята им.

20:30 - "Нели"
Канада, 2016, 101 мин.
Режисьор: Ан Емон

Известната сценаристка и режисьорка Ан Емон ("Първа нощ", „Нашите любими") използва за третия си филм "Нели" - мощна драма за сексуалността и самотата - живота и потресаващите литературни творби на Нели Аркан (псевдоним на Изабел Фортие), бивша проститутка, превърнала се в авторка на бестселъри. Първият роман на Аркан "Проститутка" още с излизането си през 2001 г. печели успех както сред критиците, така и сред читателите. А множеството паралели между главната героиня, проститутката Синтия, и живота на самата Аркан на същото поприще, разпалва огромен медиен интерес. Емон изследва преливащите се една в друга самоличности на Нели, която се опитва да намери смисъл в живота; докато се превъплъщава в най-разнообразни личности: на Нели и съкровената й изповед, на Синтия - скъпоплатената компаньонка; на Мерилин - очарователната знаменитост, и на Ейми - необузданата чувствена любовница.

Събота, 9 декември
Специален гост: Теодор Ушев

11:00 - 16:00 - "Сляпата Вайша", анимационен филм във виртуална реалност

16:30 - Майсторски клас

18:30 - Ретроспектива на анимационни филми
70 мин.

„Тауър Бауър"
„Човекът, който чакаше"
„Царица"
„Друкс флукс"
„Дневниците на Липсет"
„Славеи през декември"
„Демони"
„Йода"
„Глория Виктория"
„Сомнамбул"
„Сляпата Вайша"
„Кървав манифест"


20:30 - "Здравей, разрушителю"
Канада, 2016, 110 мин.
Режисьор: Киван Фънк

Смайващият игрален дебют на Киван Фънк е изтънчен филм за неизтънчената участ да си хокеен играч, който буквално си пробива с лакти пътя към професионалната лига. Тайсън Бър (Джаред Абрахамсън, носител на "Изгряваща звезда" на МФФ Торонто 2016) играе в младежкия отбор „Войните на Принц Джордж". В ролята си на „здравото момче" на терена той трябва да пази по-опитните играчи. И макар да е внимателен и дори донякъде срамежлив извън терена, треньорите непрекъснато му втълпяват, че единственият начин да стане професионален хокеист е да проявява по-голяма агресивност на леда. Когато обаче грубата му игра води до тежка контузия на противников играч, Тайсън внезапно изпада в немилост и в отбора, и в лигата, и в общността, и дори в семейството си. Филмът е едновременно проницателна критика на насажданото в канадския национален спорт насилие и увлекателна драма за идентичността, мъжествеността и изолацията.


Неделя, 10 декември

16:30 - Канадски анимационни филми, номинирани за "Оскар"
97 мин.

"Неделя", Патрик Дойон, 2011
"Райън", Крис Ландрет, 2004
"Разходка", Райън Ларкин, 1968
"Когато денят започва", Уенди Тилби, Аманда Форбис, 1999
"Майка ми изглади ризата на краля", Торил Кове, 1999
"Улицата", Каролайн Лийф, 1976
"Мадам Тутли-Путли", Крис Лавис, Мачек Шчербовски, 2007
"Котаракът се върна", Кордел Баркър, 1988
"Струни", Уенди Тилби, 1991
"Много мило, много мило", Артър Липсет, 1961


18:30 - "Профилът на Амина"
Канада, 2015, 84 мин.
Режисьор: Софи Дерасп

Със своя поучителен разказ за интернет, по същността си изключително податлив на измами, завладяващият документален филм на канадската режисьорка Софи Дерасп ще бъде различен и за онези, които са следили медийните репортажи по темата, и за напълно незапознатите. Става дума за блог, познат като "Гей момиче от Дамаск", наглед предлагащ размислите на лесбийка, живееща в Сирия в сегашните размирни времена. Разказът, започнал като любовна история онлайн, полека-лека прераства в коментар за идентичността в информационната ера.

can2_600

20:30 - "Следотърсачи"

Канада, 2016, 94 мин.
Режисьор: Захариас Кунук

Новият филм на Захариас Кунук (сценарист и режисьор на получилия признанието на критиците епос "Атапарджаут, бързият бегач", който печели "Златна камера" в Кан и бързо се превръща в международен хит) е ескимоска версия на знаковия едноименен уестърн на Джон Форд от 1956 г. Пренасяйки разказа за отвличане и мъст от прашния американски Запад в безбрежните заснежени простори на канадската част от Арктика, творбата се разгръща около завърналия се у дома от успешен лов на карибу Куанана, който заварва ужасяваща гледка. Докато го е нямало, някой е нападнал иглуто му, отвлякъл е жена му и дъщеря му и е избил останалите му роднини. Воден от духа-помощник на баща си - един налудничав образ на име Калулик - той тръгва на път през ледената и наглед безкрайна арктическа пустош да си върне съпругата и дъщерята и да отмъсти на извършителите на чудовищното престъпление.

Понеделник, 11 декември

20:00 - „Това е само краят на света"
Канада, 2016, 97 мин
Режисьор: Ксавие Долан

Писател се завръща в родния си град след 12-годишно отсъствие с намерение да съобщи на семейството си за предстоящата си смърт. Но трупаните обиди скоро нарушават предначертания от него ход на събитията през предстоящия следобед, развихрят се истерии и разправии, подклаждани от самотност и съмнения, а всеки опит за проява на съчувствие се проваля поради неспособността на хората да слушат и обичат.

 

 

 

Последвай ни
Игра
Спечели DVD на Yamato
Както повелява традицията, японските барабанисти Yamato ще представят новата си програма в България. The...
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics