Интервюта

Ерик Нейтън: Вдъхновяват ме непознатите гледки

<    обратно

Ерик Нейтън съчетава двете си най-големи страсти - пътуването и фотографията. Специализира се в пейзажните, архитектурни, репортажни кадри и е истински експерт по таймлапс фотографията. Снимал е в повече от 90 страни и има публикации в редица международни издания. Ерик е част от журито на Voubs International Photography Awards 2016 - тази седмица идва в България като гост в церемонията по връчване на наградите „Фoтограф на годината", а на 7 и 8 април ще проведе два мастър класа по таймлапс фотография с български фотографи.

Как се запали по фотографията?

Беше още в гимназията, но никога не съм мислел, че мога да се занимавам професионално с това. Когато обаче започнах да пътувам в чужбина, си купих първата SLR камера и нещата бързо се задълбочиха. Първата ми любов винаги са били пътешествията и трябваше да намеря начин да финансирам заниманието си. Пътуващата фотография изглеждаше добър начин за постигане на целта. Така започнах да се уча сам - четях книги и списания, после снимах много, за да изпробвам прочетеното на практика.

Как усъвършенстваш снимането си?


Ключът е в практиката. Първо трябва да затвърдиш техническите познания. Не можеш да си креативен, когато съзнанието ти е заето с чисто техническите пaраметри на снимката. Затова снимайте, докато настройките на апарата станат втората ви същност, след това ще се появи творчеството и истинската магия.

Има ли снимка, която харесваш повече от останалите?

Имам много снимки, които харесвам. Една от любимите е нощна панорама на родния ми Кейптаун. Не само гледката е грандиозна, но и наистина обичам да бъда сред природата по време на пълнолуние (особено на върха на планината).

eric2_600

Какво те вдъхновява?

Непознатите гледки, затова и толкова много обичам пътешествията.

Какво оборудване използваш?

Използвам Nikon още от началото на кариерата ми, но не вярвам, че е по-добър от другите водещи марки. Това е въпрос на лично предпочитание.


Имаш ли ритуал преди да отидеш да снимаш?

Не, но проверявам внимателно дали съм взел всичко необходимо.


По време на снимките слушаш ли музика или предпочиташ тишината?

Предпочитам да работя на тихо.


От всички 90 и повече държави, които си посетил, кое е най-красивото място според теб?

Моят град (Кейптаун) е едно от най-живописните дестинации. Но пейзажите на Исландия и Оман ме впечатлиха наистина много.

Работата ти била ли е някога подценявана?

О, непрекъснато :)

Разкажи ни повече за таймлапс фотографията.

Таймлапс съществува от много време, но с разпространението на дигиталните апарати и софтуери това фотографско направление стана много по-популярно и практикувано. Аз се занимавам с таймлапс от 2008 г. - тогава открих пълните възможности на техниката ми.

eric3_600

Какво трябва да съдържа перфектната фотография?

Не вярвам, че има такова нещо като перфектна фотография, но аз съм си перфекционалист, така че оценявам техническите постижения в снимката.

Чия работа ти е повлияла най-много?

Не мога да кажа, че съм бил повлиян от нечия работа в частност. Вдъхновявам се от снимките, не от самите фотографи.

Кое е нещото, което ти се е искало да знаеш в началото, когато си започвал?

Ще ми се да знаех колко важна ще стане в бъдеще дигиталната фотография, тогава щях много по-рано да се захвана с нея.

Ти си част от журито на VIPA 2016. Какво е да си жури във фотоконкурс с 41 000 евро награден фонд?

Страхотно беше, че получих покана да участвам в това състезание. Паричната награда е важна само за участниците. Мен ме интересуват само снимките, а някои от тях бяха наистина удивителни.

Имаш ли някакъв друг професионален опит като жури?
Бил съм жури в „Sienna International Photography Awards".

Какви са впечатленията ти от категорията „Снимки от България" на VIPA 2016? Хареса ли ти нашата страна?

Някои от кадрите бяха наистина добри и ме накараха да искам да посетя мястото. Ето това е знак за успешна (промоционална) фотография.


На 7 и 8 април ще водиш мастър класове по таймлапс фотография. Какво да очакват курсистите?

Уъркшопът ще покрие теорията и принципите на таймлапс фотографията, които всеки професионалист би трябвало да знае - правилните настройки на апарата и превизуализацията във финалния етап. Теоретичната част ще бъде илюстрирана с много кадри и видеоклипове. Практическата част ще позволи на участниците да пренесат теоретичните си познания в практиката, да снимат навън и да създадат свои таймлапс видеоклипове.

Последвай ни
Игра
Спечели meet & greet с Gogol Bordello
Джипси пънк бандата Gogol Bordello ще гостува за първи път у нас на 30 май в зала 4 на „Интер експо...
играй >>
Web Analytics