Сцена

Етюди и приятели

<    обратно

Второто издание на фестивала „Етюди и приятели" ще се проведе между 17 юни и 1 юли. То включва в програмата си общо седем представления и една изложба, като четири от спектаклите ще бъдат премиерни за България.

На 20 юни от 19:30 г. „Concealed Party" на хореографката и изпълнителка Тана Манева, ще постави началото на програмата на фестивала в ДНК.

Спектакълът се гмурка в подсъзнанието. Процес, който започва от нулата - интуитивен, абстрактен и ирационален. От хаоса се ражда редът. Concealed Party отваря врата между два свята - реалния физически и вътрешния неразгадаемо приказен свят.

На 22 юни от 19:30 ч. програмата продължава с „Високо там горе" по текстове на Анна Ахматова, по повод 50 години от смъртта й. „Можем ли днес да разберем една биография започнала с карети, екипажи и шумоленето на роклите в града на Достоевски, и завършила в Ленинград. Ние ви каним не на история от миналото - то не ни принадлежи, каним ви да станете част от една история за нас самите. Поезията е образ на света, какъвто е бил, е и ще бъде", казва режисьорът Крум Янков.

26 и 27 юни от 19:30 ч. са дните за премиерното представление „Тук долу всички люляци умират" на Галина Борисова - една от най-значимите фигури в полето на съвременния танц в България.

„The Victory Day" (или "Денят на победата" по песента на руския естраден певец Лев Лещенко от 70-те години) изследва образа на „революцията" като сценично събитие. То вкарва в зрелищна игра знаци на политически и обществени революции от изминалия век до днес, преоткривайки тяхната театралност през добре познати трикове и средства на театралния апарат. Така революцията се оказва автоматизирана машина, задвижвана от състояния на ентусиазъм и разочарование. Възможни ли са все още революции днес, когато тяхната театралност изглежда е станала водеща и ги превръща в „спектакъл"?

etud2_350„The Victory Day", на Вили Прагер в сътрудничество с Ива Свещарова, ще бъде на 29 юни от 19:30 ч.

На 30 юни между 16:00 и 18:00 ще се проведе уъркшоп на Цвета Касабова - хореограф, дизайнер на костюми и визуален артист, работещ в жанра на инсталацията, която живее и работи в САЩ. През 2012 г. е посочена от Dance Magazine за една от „25 to watch". Има три магистърски степени и преподава в Мичиганския университет.

Цвета вярва, че танцът е визуална форма на изкуството, като фокусът на нейния интерес е работата с пространството - и като хореограф, и като дизайнер. Последните проекти на Цвета Касабова са свързани с наскоро придобитото артистично пространство в Детройт ANDY, което предлага големи възможности за творчески процес и съвместна работа, основно с приятелите й от Shua Group. За записвания: dnk@ndk.bg

На следващия ден - 1 юли от 19:30 ч., отново в ДНК за първи път ще гостува премиерната за България съвместна работа на Цвета Касабова и Химо Валнер (Австрия)- „To Scale & Be Well".

В същия ден програмата на фестивала завършва с „Невъзможност в най-чист вид | Фрагменти в движение" на хореографката Стефания Георгиева, която изследва невъзможността като форма на надежда, копнеж, желание и същевременно като слабост, уязвимост, деструктивност, безсилие, неосъществимост.

Последвай ни
Игра
Спечели meet & greet с Gogol Bordello
Джипси пънк бандата Gogol Bordello ще гостува за първи път у нас на 30 май в зала 4 на „Интер експо...
играй >>
Web Analytics