Изложби,Музика,Сцена

Изложба представя субкултурите на Германия през 80-те

<    обратно

Експозицията „Geniale Dilletanten", която представя ретроспектива на субкултурите в Германия през 80-те, ще бъде открита в централното фоайе на УАСГ на 9 май.

Мащабната изложба с архивни материали, фотографии, филми, музика, плочи и плакати обикаля по цял свят от 2015 г. насам.

„Geniale Dilletanten" („Гениални дилетанти") е нарочно изписаното на немски с грешка име на концерт, който се провежда през 1981 г. в Berliner Tempodrom и който се е превърнал в синоним на една кратка епоха на артистичен подем.

Най-вече в средите на художествените академии се заражда артистична енергия, намираща израз в интердисциплинарни експерименти и прилагане на нови електронни устройства; виртуозните способности често се отхвърлят умишлено.

Основаването на звукозаписни компании, списания, галерии и клубове, както и независимата продукция на плочи, касети и концерти показват засилената самоинициативност и духа „направи си сам" на това време.

geniale2_397В текстовете на песни и имена на банди се налага немският език, с което основните действащи лица на сцената се разграничават от мейнстрийма и твърдо заявяват претенцията си да доведат радикалната промяна. Със своя гръмък протест и умишлена провокация артистичната алтернативна сцена се стреми и към международно внимание и признание.

Изложбата представя широкия диапазон на тази субкултура, изхождайки от седем музикални банди, както и художници, режисьори и дизайнери от градовете и регионите в Западна и Източна Германия, които дават импулси на сцената.

Сред бандите са „Einstürzende Neubauten" („Рухващо ново стрителство"), които изследват границата между музика и шум с инструменти, сглобени от боклуци и ежедневни предмети. Или групата „Die Tödliche Doris" („Смъртоносната Дорис"), която експериментира с различни художествени форми като музика, филм, фотография, но също така и с художествени обекти и живопис. Бандата „Der Plan" („Планът") пък произлиза от галерия и излиза на сцената със сюрреалистични костюми и изпълнява песни с иронично-саркастични текстове.

„Freiwillige Selbstkontrolle" (съкратено F.S.K., „Доброволен самоконтрол") е основана от членовете на редакцията на ъндърграунд списанието „Mode & Verzweiflung" („Мода и отчаяние") и се интересува най-вече от културни разриви; групата отхвърля идеята за „автентичност". Един от най-известните им лозунги е „Днес диско, утре - преврат, в другиден - парти на открито. Това наричаме ние доброволен самоконтрол" (1980). Музиката на „Palais Schaumburg" („Замъкът Шаумбург") придобива особения си характер чрез комбинацията от синтезатори и други инструменти със семпли на тромпет и странно атонални вокални изпълнения.

Въпреки тежките условия източноберлински артисти и музиканти се включват в авангардисткия музикален проект „OrnamentundVerbrechen" („Орнамент и престъпление"), който е повлиян от жанрове като джаз, индъстриъл и електронна музика. Дуото „Deutsch Amerikanische Freundschaft" (съкратено D.A.F., „Германо-американска дружба") комбинира провокативни текстове с тежки барабанни бийтове, съчетани със синтезаторни ефекти и сценично шоу между екстаза и данданията.

Мащабната изложба представя действащите лица и местата за срещи на артистичната сцена в различните градове и предлага поглед в многообразната мрежа между тях. Не на последно място се засяга и развитието в изкуството, филма, модата и дизайна по същото време.

Наред със специално направен филм с интервюта, видео и фото материали, аудио записи, списания, плакати и други експонати от сцената най-мащабната презентация на немската субкултура през 80-те, правена досега, ще протече с разнообразна съпътстваща програма.

Съпътстващата програма към изложбата ще премине под мотото „Субкултури в Германия и България през 80-те" и ще бъде част от „Революцията продължава" - серия от събития, посветени на 30-годишнината от първия дилетантски рок фестивал в България., организирани от фондация „Димитър Воев - Нова Генерация". Програмата ще включи изложби, концерти, разговори, дискусии, прожекции и др.

Изложбата „Geniale Dilletanten" ще може да бъде видяна до 31 май.

Последвай ни
Игра
Спечели meet & greet с Gogol Bordello
Джипси пънк бандата Gogol Bordello ще гостува за първи път у нас на 30 май в зала 4 на „Интер експо...
играй >>
Web Analytics