Кино

Кешловски не оставя нищо на късмета

<    обратно

27 години след включването му в програмата „Особен поглед", филмът на Кшищоф Кешловски "Blind Chance" се завърна на фестивала в Кан в реставрирана версия с подобрено качество.

Творбата на легендарния режисьор обрисува толкова ярка картина на тъмната страна на комунизма, че беше забранена в родината на Кешловски - Полша. Отвъд това филмът предлага философски поглед върху свободната воля и съмнителните принципи - теми, които винаги са били близки до сърцето на режисьора.

Какво би станало, ако той не беше отворил вратата? Щеше ли тя да е още жива, ако не беше пресякла пътя? Тези въпроси, които продължават да ни измъчват и в края на филма, са много добре обмислени от Кешловски. Неговият герой Витек тича след влака... - с това режисьорът отваря полето на възможностите и изследва три финала на историята.

Независимо от разиграните различни сценарии обаче - дори най-щастливият, съдбата обръща живота на Витек с главата надолу и в края на краищата го унищожава.

Три филми, преплетени в един. „Blind chance" е пропит с песимизма, който прониква в цялото творчество на Кешловски. Заснет преди „Двойнственият живот на Вероник" и трилогията „Три цвята", без никакво съмнение това е един от най-философските филми в цялата му кариера.

Имаме ли избор? Мираж ли е свободната воля? Каква е ролята на неизбежното?  27 години след появата на филма тези въпроси продължават да висят със същата неизвестност.

Последвай ни
Игра
Спечели meet & greet с Gogol Bordello
Джипси пънк бандата Gogol Bordello ще гостува за първи път у нас на 30 май в зала 4 на „Интер експо...
играй >>
Web Analytics