Сцена

Кое е истинското ти лице?

<    обратно

Бурундангата (или скополаминът) е един от най-опасните наркотици, лишаващи човека от свободна воля, който през 20-и век се използва като „серум на истината", а днес е в състава на някои лекарства.

Случвало ли ви се е да живеете с някого, да го обичате, но той умело да заобикаля отговорите на важните за вас въпроси?

След успешните постановки „Морски пейзаж", „Медея" и „Карнавал", режисьорът Петър Денчев изследва в още по-голяма дълбочина човешките отношения. В „Бурунданга" те са повече от оголени, защото лъжата е невъзможна... поне за едната страна. Другата е изискващата, „отравяща" половинка от връзката, която решава, че истината е безценна.

Сюжетът, който „разрязва" костюмите и маските, е доста изненадващ. Всичко тръгва от невинния въпрос „Обичаш ли ме?" и стига до нахлуването на терористи в дома, където само допреди малко всичко е било интимна игра.          
bur2_600
Темата за ролите, с които живеем, обичаме и пазим отношенията си от сривове, не е нова, но начинът, по който каталонецът Жорди Галсеран го прави, с право му печели водеща позиция в световната драматургия („Шведска защита", „Канкун"). От своя страна Петър Денчев подсилва текста с музикални и светлинни ефекти, разбърква умело комичните реплики в трилър „купата", за да се получи впечатляващо ястие за ума и сетивата.

Сред младия актьорски екип се откроява играта на Надя Стефанова (финалистка от телевизионното шоу „Машина за звезди"), която майсторски поднася смеха през ужас, така че да те разтърси, замисли и да се вклини в съзнанието ти за дълго.

Защото актьорите на сцената напълно си вярват, че проблемите им са сериозни. А на нас, зрителите, ни харесват именно заради тази „неискреност".

И може би точно това е очарованието на маските, които всички ние носим в живота си (от грима до лъжата) - те скриват дефектите и ни свързват с хората. От истината боли, а самотата и чистата съвест не винаги са достатъчни.

„Бурунданга" от Жорди Галсеран, Сатиричен театър „Алеко Константинов"

Превод - Нева Мичева

Постановка - Петър Денчев
Сценография - Теодора Лазарова
Участват: Силвана Пишимарова, Петър Лъджев, Надя Стефанова, Пламен Великов, Тодор Близнаков


Може да гледате постановката на 27 май, 13 юни и 28 юни.

Последвай ни
Игра
Спечели двойна покана за спектакъла Walking With Dinosaurs
Спектакълът Walking With Dinosaurs ще гостува у нас между 26 и 28 април в зала „Арена армеец". Ако...
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics