Кино

Корнел Мондруцо навлиза смело в жанровото кино

<    обратно

Номинираният за „Златна палма" филм на Корнел Мундруцо „Луната на Юпитер" ще бъде показан на предстоящото издание на „София филм фест".

Навлизайки смело в жанровото кино със свръхактуална тематика, унгарският режисьор разглежда бежанската криза през обектива на свръхестественото. А основният въпрос, с който авторът на филма иска да провокира публиката, е: „Трябва ли да вярвам в онова, което виждам?"

Млад имигрант е прострелян при опит за незаконно преминаване на границата. Уплашен и шокиран, раненият Ариан мистериозно се сдобива със способността да левитира. Захвърлен в бежански лагер, той е измъкнат оттам от доктор Щерн, който цели да експлоатира невероятната тайна на младежа.

Преследвани от разгневения директор на лагера Ласло, бежанците продължават да се изплъзват на косъм в търсене на убежище и пари. Вдъхновен от изключителните способности на Ариан, Щерн решава да му се довери в един свят, където чудесата се продават за жълти стотинки...

Когато с третия си филм Корнел Мундруцо е номиниран за голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед" на Кан, а със следващия през 2008 г. получава наградата на ФИПРЕССИ и е номиниран за „Златна палма", вече всички специалисти са наясно, че се е появил сериозен глас в унгарското кино, който е наблюдаван и ценен от авторитетите в света на киното.

През 2010 и 2014 г. следват още два филма - единият с номинация за „Златна палма", другият - с голямата награда на „Особен поглед" и със специалната „Palm Dog" за уникалните кучета-актьори, които пресъздават необикновената история в „Белия бог".

„Приятни дни" пък спечели първата голяма награда за най-добър филм на „София Филм Фест" през 2003 г.

Последвай ни
Игра
Спечели билет за концерта на Haggard
Немската симфоник метъл банда Hagger се завръща у нас за концерт в столичния клуб Mixtape 5 на 27...
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics