Интервюта

Мъртво диско или звезден дискомфорт

<    обратно

„МФортно Диско" и "ДДедStar" ще направят своя първа изява пред публика на 6 април в клуб „Строежа". Зад новите имена обаче стоят популярни за българската алтернативна сцена лица. „МФортно Диско" е проект на Георги Згуров-Гурко - известен като фронтмен на „Анимационерите" - факт, поради който в сета на бандата ще бъдат включени много от песните на вече несъществуващата формация. „ДДедStar" пък е създаден по идея на Ангел Каспарянов - фронтмен на „Сепуко 6".

Едни ваши колеги бяха близо до това да заменят рок сцената с депутатски банки. В този ред на мисли - има ли поприще, на което не бихте се пробвали?

Ангел: Не бих се пробвал в нищо, в което не вярвам, че мога да бъда добър или поне на ниво, което ме удоволетворява.

Гурко: Да, манекен. Отказът ми да вляза в бизнеса е съзнателен избор и е огромен жест към поне трима безработни и гладни манекени. Най-малкото няма да им вземам хляб... всяка обедна почивка.

Как се родиха странните имена на „МФортноДиско" и „ДДедStar"?

Гурко: Името идва от думата „дискомфортно". Цепим я смислово по средата и преместваме „диско" зад „мфортно". „МФортно" се изписва с главни М и Ф за улеснение на феновете, които се чудят какво да крещят по време на нашите концерти (не че досега сме имали). Така им подсказваме, че работещият и палещ кръвта на музикантите зов е „еМ еФ Диии, еМ еФ Диии, еМ еФ Диии".

Ангел: „ДДедStar" се роди една вечер в разговор с Ади, докато имаше Radio Cafe. Трябваше да се направи една тематична вечер, но реших че е як тайтъл за проект. Нищо специално...

angel_600

Как ви хрумна идеята за съвместния концерт на 6 април в „Строежа"?

Ангел: На Мартин Михайлов е. Иначе аз лично си мислих, че Гурко е грандиозна икона, за която подгрявах на промоцията си на първия ми албум със „Сепуко 6" (хохохохохохо).

Гурко: Идеята е на Мартин Михайлов. С Ангел Каспарянов сме приятели отдавна и за мен е огромен кеф, че ще свирим отново заедно. Не сме го правили от доста време. И якото е, че и за двете групи това е дебют пред публика.

Той ще е само ден след датата, на която си отидоха Кобейн и Стейли. По-добре е за един музикант да изгори или да изтлее?

Гурко: Идва ми наум метафората от „Аризонска мечта" за рибата и двете очи. Нещата с времето просто стават различни, двете очи се местят от едната страна на главата. А и тук не говорим просто за музиканти. Тук говорим за икони. Посочи ми в България 5 наши еквивалента.

Ангел: Да гори колкото се може по-дълго. За мен Плант още гори, Боуи никога няма да изгасне, Джери Кантрел е топлещ огън все още. На финала изгарят и се топят само китарите.

gurko_380За първи път ще се появите пред публика с тези проекти. Защо е тази свенливост?

Ангел: От самото начало „ДДедStar" беше замислен повече като студиен проект. Впоследствие част от нещата станаха яко, така че започнах да мисля за лайв. Сега просто успях да ги направя и супер ме кефи, че пак за първа крачка съм орисан с Гурко :)

Гурко: Винаги съм вярвал, че след албума ни от 2016 г. нещата с „Анимационерите" ще тръгнат в правилната посока, а именно албум - концерти. Тъжната истина е, че за пореден пък се оказах идеалист. Разбрахме се с момчетата, че всеки търси различни неща музикално, така че аз мисля да се посветя сериозно на МФД с идеята да правим концерти и записи.

Ангеле, едно от парчетата ви - "Chillin'", е с Благослав от Hayes & Y. Ще има ли други колаборации в ЕР-то, което ще издадете? И какво всъщност ще включва то?

ЕP-то ще включва 4+1 парчета, като „Chillin'" ще е единственото с гост вокалист. Като цяло обаче EP-то си е една колаборация, защото в него свирят различни пичове от яки формации. В четири от тях участва Лъчезар Георгиев от Nameless Day Ritual - като музикален продуцент и барабанист, Симеон Лозанов - Моникс (музикален продуцент на „Slow me Dоwn"), Христо Минчев, който разцепи с бас в три от парчетата, Димитър Карабов от Boy Braking Glass (канадска банда), който участва с идеи от далечен Ванкувър.

Гурко, задава ли се нещо от „МФортно Диско" в обозримото бъдеще?

Няколко концерта това лято. След лятото може би сингъл.

Планове за съвместни проекти? Давам ви и идея за име - „Диско Стар":)

Гурко: Хахаха... Защо ми се върти спомена, че през години май имахме идея да правим нещо заедно? Ангеле, припомни ми, момче.

Ангел: Засега само моя таен класически танцувален проект, за който Гурко все още не знае, но не може да ми откаже, защото нюха потенциала му. „Жоржски Ангел", ко?

И двамата си имате вземане-даване с медиите, и то не само на ниво интервюта. Трябва ли в популярните медии да се дава трибуна на ъндърграунд артистите или по-скоро мястото им за изява са специализираните канали?

Ангел: Всеки артист, който е интересен или адекватно провокативен, заслужава трибуна. Това че няколко продуцента на телевизионни предавания или музикални редактори нямат поглед върху сцената, не е причина да смятаме, че няма яки артисти в България.

Гурко: Задължително е, но истината е, че след края на ММ няма медия, която да запълни зейналата празнина.

Появи ли се музикална критика у нас?

Гурко: О, да. Със сигурност има много музикални критици, били такива пред компютъра или такива, които наистина живеят рокендрола. Има и много качествени сред тях.

Ангел: За някои стилове - да. Визирам тежките банди и специализираните сайтове за тях. За всичко останало няма и дума кой да обели. За да критикуваш, все пак се иска някакво ниво на самооценка или както се казва: да знаеш къде се намираш. Разбира се, всичко с уговорката, че не говоря за самоцелен хейт или комсомолско поучаване.

Какво се случва около „Анимационерите" и „Сепуко 6"? Очаква ли се нещо ново на тези фронтове?

Ангел: Нищо. Ацата живее в Германия и това за „Сепуко 6" означава, че не може да съществува, защото ще е всичко друго, но не и същата банда.

Гурко: С „Анимационерите" записахме албум и седмица след промоцията се разпаднахме.

Качеството на въздуха в столицата става все по-зле, но вие лично от какво се задушавате в най-голяма степен днес тук?

Гурко: Задушавам се от собственото си темпо. Не мисля, че за неправене на нещата някой друг ми е виновен. Затова мисля да се усуча едно хубаво в кръста и да наритам кльощавия си задник.

Ангел: От тесногръди, ретроградни и нахални хора. От гьонсурати, които се надъхват от сиирджийските аплаузи на обкръжението си.

Последвай ни
Игра
Спечели meet & greet с Gogol Bordello
Джипси пънк бандата Gogol Bordello ще гостува за първи път у нас на 30 май в зала 4 на „Интер експо...
играй >>
Web Analytics