Книги

Островитянско хайку

<    обратно

"Островитянско хайку" е особен вид хайку: неговата същност е традиционна, но е облечена в съвременна форма. Родено е на Острова, в страната на сливащите се сезони; в страната, където изгряващото слънце често остава скрито сред облаци и мъгли, където цъфналите черешови дръвчета са рядкост, но пък има безброй туфи от златисти нарциси; където лятото е мокро и сиво и често свършва преди изобщо да е започнало, а богатите есенни багри и отлитащите ята птици с нищо не могат да ни подготвят за контраста между голите дървета през зимата и зелената трева под тях.

Островитянското хайку черпи вдъхновение не само от природата и сезоните в Англия, но също така от ежедневието и заобикалящия островитянски свят. То търси красивото, което може да бъде открито в природата, в човешките отношения, дори в най-обикновените неща от ежедневието. И тъй като проявява интерес към всичко наоколо, дори най-незначителните детайли, в Островитянското хайку всичко оживява.
haiku3_480
Всяко отделно хайку носи настроението на мигновеното събитие, което е уловило, на звука или светлината, които е хванало. Всяко едно хайку представлява кратък словесен рисунък от живота в Англия, уловени мигове, подобно на тези върху фотолентите.

"Островитянско хайку" търси съвършеното в един свят, който далеч не е перфектен, който непрекъснато се променя и в който няма нищо вечно. Освен може би онези редки мигове, когато успяваме да усетим полъха на вечността, да се докоснем до нея, да я открием в нечий поглед или дума, в ароматите, които изпълват сетивата ни, в звуци, отронени като  издайническа сълза или промълвено признание, които се вливат в облачната атмосфера на града.

Посланието на тази книга е простичко и чисто, подобно на самото хайку - дори в най-обикновените неща може да се открие нещо интересно, заинтригуващо и красиво.
haiku4_480
Илияна някак с лекота подчертава контраста между простотата и чистотата на хайкуто и богатите илюстрации на неговия островен фон. В основата на тези илюстрации стоят нейни снимки, уловили отделни мигове от живота в Англия, по-късно трансформирани във фото-мигове, силно повлияни от японския графичен дизайн (от традиционните укио-е - "pictures of the floating world), рисунките по кимоната, както и емакимоно ("picture scroll") от 11-16 век, от които са произлезли съвременните манга и са оказали въздействие и на анимето.

„Островитянско хайку" грабва не само заради първооткривателския ентусиазъм на намиране на нещо ново и ценно, а защото това е оригинална и изключително добре поднесена мултимедия - с думи, образи и чувствени душевни музикални тонове.

Последвай ни
Игра
Спечели покана за шоуто на Sting
Sting се завръща в България за концерт на 1 юни в столичната зала „Арена армеец". Ако отговориш...
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics