Музика

Пати Смит: Пънк рокът е преди всичко свобода

<    обратно

Преди да се превърне в една от иконите на прото-пънка и да бъде коронясана със званието "Кръстница на пънка",  Пати Смит (Patti Smith) е просто андрогинно младо момиче и типична бохема с декадентски ореол.

Алън Гинзбърг решава, че тя е момче и й купува сандвич.

40 години след 1970 г. Пати Смит публикува своята биографична книга „Just Kids", чиято основна тема е връзката й с фотографа Ро. "Исках да увековеча нещо, което беше доказателство за нашата младост - магията и тъгата на младостта..." - споделя Пати.

patti_2_308Когато през 60-те г. Пати и Робърт заживяват в Манхатън, те са просто двама артистични студенти. Движат се в средите на бийт-поколението, на приятелите на Анди Уорхол, на хомосексуалисти, рок звезди и актьори. Двамата обитават легендарния бохемски Chelsea Hotel. Пати отглежда гарван, който е кръстила на името на Реймънд Ръсел. При едно от посещенията си на Chelsea Hotel, Салвадор Дали, виждайки Пати Смит, я нарича „готически гарван".


Непосредствено преди да се срещнат случайно в книжарница, Робърт все още не притежава Polaroid, а прави бижута от намерени предмети, докато Пати работи в издателството Scribner и идолизира френските символисти Рембо и Бодлер.

Двойката се опитва да оцелее в големия град. Това, което прави връзката им особено силна, освен любовта, е и обожанието към изкуството. Взаимоотношенията им са поставени пред изпитание, тъй като Робърт има и хомосексуални забежки (впоследствие умира от СПИН през 1989 г.), а самата Пати е объркана спрямо собствената си сексуалност. За да се отърси от проблемите, тя се преселва в Европа за известно време.

Пати Смит е тотален индивидуалист. Не само като музикант. Дизайнери единодушно признават, че тя е една от първите жени, които с лекота адаптират мъжката пънк визия към женския силует.

Макар и да е смятана за „неграмотна" в сферата на модата, Пати признава, че обожава дрехите и знае, че се облича много добре. Собствен стил, изцяло в съзвучие със самата й персона, без да е заложник на определен моден коловоз.

Отраснала в Ню Джърси, Пати се натъква на броеве на VOGUE. Там среща фотографии на легендарния Irving Penn, чете статии за Пикасо и Дали и впоследствие развива собствен вкус по отношение на изкуството. По това време тя работи във фабрика, но редом с работните ботуши носи кашмирена блуза на Balenciaga. В родния град Camden има множество магазини втора употреба, в които често може да се натъкнеш на Dior.

patti_3_270В самото начало на 70-те rock'n'roll-ът изживява своята еволюция. Според Пати Смит мечтата на Джими Хендрикс за rock'n'roll-а като универсален език, който да заличи бариерите между поколенията, постепенно се сбъдва.

Опасенията на Пати произлизат от новата окраска на културата - звездоманията и заслепяващия glamorous-момент. Корените на rock'n'roll-вълната трябва да бъдат запомнени от идните генерации.

Именно с тази идейна насоченост Пати създава „Horses" през 1975 г. Албумът e с черно-бяла обложка - портрет на Пати, дело на Робърт Мапълторп.

През 1979 г. в разцвета на своя успех, Пати се жени за Фред "Sonic" Смит (китарист на бандата MC5) и се мести в Детройт, изоставяйки групата си за близо десет години.

За Пати решението й не трябва да се тълкува като бунт срещу комерсиализацията на rock'n'roll-звездата, а по-скоро като оттегляне от медийния интерес, който в Европа в зората на 70-те е огромен. Ценното  за Пати е връзката с публиката, това е основният фактор, който я мотивира като музикант и до днес.

В „Just Kids" тя застава срещу митологизацията на rock'n'roll-музикантите и свеждането им до мейнстрийм.

„Казвам на хората да не идеализират CBGB. Направете си собствен такъв. Това беше просто място. Пънк рокът тогава бе преди всичко свобода. Не те е обозначавал като готин, беден и тем подобни. Той беше свобода. Пънк рокът не е нещо свещено. Той принадлежи на всеки, който иска да го прегърне. Така както аз прегърнах френския символизъм."

„Just Kids" на Patti Smith бе публикувана на от издателството Bloomsbury.

Последвай ни
Игра
Спечели покана за фестивала Hills Of Rock 2018
Цели 55 банди ще вземат участие във фестивала Hills of Rock, който ще се проведе на Гребния канал в Пловдив...
играй >>
Web Analytics