Музика

Пълнолетие за джаза в Банско

<    обратно

Това лято Bansko Jazz Fest ще отбележи достолепната възраст от 20 години. Първият юбилей след пълнолетието е вълнуващ момент и доктор Емил Илиев и компания го подготвят с желанието да се получи едно незабравимо едноседмично изживяване.
Независимо от това, че много хора омаловажават културните събития, през всички тези двадесет години джазовият фестивал в планинския курорт демонстрира, че заради него се оживява и социално-икономическият живот в градчето.

Множество по-големи и по-малки хотели, къщи за гости, които притихват напълно през летния сезон и затварят врати, отварят наново специално за периода на музикалния форум. Уличките се пробуждат, търговците в магазинчетата за сувенири ентусиазирано присядат на прага на вратата и подканят туристите да си купят по нещо за спомен. Галерии, базари, гостилници гостоприемно също очакват своите клиенти.

От години вече в традиция се превръща в първите дни на фестивала в читалището и в залата на музея на Вапцаров да се откриват експозиции от фотографии, картини и произведения на приложните изкуства. След концертните вечери на площада, които са безплатни за всички посетители, в различни малки клубове и пиано барове в някои хотели джазирането продължава с весели джем-сешъни, в които музиканти и публика се превръщат в един общ приятелски кръг.

Тазгодишното юбилейно издание по традиция ще започне в първата събота на август (5 август). В навечерието на официалния старт обаче Йълдъз Ибрахимова ще подгрее със специален концерт на закрито. Първата същинска фестивална вечер ще открият дамите от „Сентиментъл Сиунгърс" с нов репертоар в компанията на вечно съпътстващия ги тромпетист Мишо Йосифов и на „Биг Бенд Благоевград". Програмата ще продължи с обичаните балкански мелодии на македонеца Влатко Стефановски, популярен и с проектите си с Теодосий Спасов. Германският пианист Аксел Цвингербергер е познат на редовните посетители на джаз феста, като и тази година още в първата вечер той ще раздвижи публиката със своите буги-вуги ритми, преди на финала да запее италианката Патриция Лакуидара, смесваща джаз с фолклорни мотиви.

Сякаш италианското участие е най-голямо сред чуждите изпълнители в тазгодишното издание на музикалния форум. Освен Лакуидара, от Ботуша ще дойдат шоумените от „Спагети Суинг Бенд", които заявяват, че от тях освен музика за публиката ще има и вкусно-сготвени в реално време спагети. В предпоследната фестивална вечер ще се изявят четиримата музиканти от „Рондела", които скоро планират съвместен проект с пианиста на „Инкогнито". Българско участие има в италианската формация „Акуафоника", която ще представи втория си албум с авторски композиции в понеделник вечерта, на 7 август.


Джаз от Германия ще оглася цяло Банско не само заради такива силни проекти като „Сайд Степс" и „Хот Фоур", които участват в официалната вечерна програма, а и заради многобройния биг бенд "Swing Kids", чиито деца ще изнесат специален концерт в откритото пространство на един от хотелите в градчето в сряда, на 9 август, от 17:30.

Сред чуждите участници има също от съседна Сърбия, от Швейцария, Франция, Унгария, Полша, Израел и Великобритания, но не може да не отбележим идването на Биг Бенда на Тбилиси от далечна Грузия, както и присъствието на сексапилната холандска саксофонистка Кенди Дълфър, която ще закрие предпоследната фестивална вечер.

Както всяко друго издание, и юбилейното ще е пъстра мозайка не само от чужди, но и от български формации, музиканти и певци. Традиционно на сцената на площад „Вапцаров" ще се изявят Васил Петров, този път с програма от любовни джаз стандарти, Камелия Тодорова в компанията на триото на маестро Живко Петров, младата фънки дива Маги Алексиева-Мей - този път заедно със своя ментор и откривател, барабанистът на Ерика Баду - Пуджи Бел.

Не за първи път гости на фестивала в Банско ще бъдат Хилда Казасян, музикантите от кънтри бандата Lili of the West, както и джаз джентълмена Петър Салчев, който винаги пее с изключителна лекота. За първи път на тази сцена ще се качат Джаред Катур и Ани Янова от джази-фънки-грууви бандата „Two Cities-One World", свързваща личната им любов един към друг с общата им любов към музиката. Добиващата все повече популярност млада джаз изпълнителка Весела Морова ще представи новия си албум „Нощ в джаз клуба", съвместно с прочутия музикант и композитор Любомир Денев и неговия квартет.

Акцент в програмата е участието на гранд дамата на джазовата музика - американката Пати Остин, която тази година обикаля света с трибютна програма, честваща 100-годишния юбилей на незабравимата лейди на класическия джаз - Елла Фицджералд. Така във финалната вечер на фестивала ще бъде отпразнувана кулминацията на два значими юбилея, случващи се в една и съща година - този на самото събитие, и другият - на една от най-емблематичните фигури в историята на джаз музиката изобщо. Празничното издание ще бъде закрито от един голям любимец на редовната публика на фестивала - Мънго Джери с неговия британски блус бенд. При последното му идване през лятото на 2015 г. на площада в Банско нямаше къде да падне и игла.

През първата половина на август Банско сякаш е различно място, сгушено в полите на Пирин, неприличащо на себе си, сравнено с всеки друг период през годината. Градчето се превръща в мулти-култи кътче.

Пълната програма на 20-ото издание на Bansko Jazz Fest може да намерите тук.

Последвай ни
Игра
Спечели двойна покана за концерта на Zucchero
Италианската звезда Zucchero ще изнесе концерт в Античния театър в Пловдив на 23 юли. Ако отговориш...
играй >>
Web Analytics