Книги

СМЛФ с фокус върху литературата на Вишеградската четворка

<    обратно

Петото издание на Софийския международен литературен фестивал (СМЛФ) ще се проведе между 12 и 17 декември.

Всяка година събитието има международен фокус, като тази година ще представи литературата на Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария и Чехия.

Основната част от събитията от фестивалната програма ще се проведат в Мраморно фоайе на НДК, паралелно с Панаира на книгата.

Участие ще вземат 12 чуждестранни писатели. Гостите от Полша са Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия - Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария - Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман; от Чехия - Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан.

В програмата ще се включат и повече от 60 български автори и 21 модератори. Освен срещи с тях са предвидени обзорни дискусии, изложби, литературен конкурс за студенти, богата детска програма, съпътстващи събития и др.

Срещите с автори са програмирани на тематичен принцип, като част от тях са: "Вземи се в ръце. Психология на съвременния градски човек" - среща с полската писателка Кая Малановска, психотерапевта Албена Стамболова и писателите Момчил Николов и Владимир Полеганов (14 декември) или „Постдеградация или реконструкция на личността: на каква цена?" - разговор между Михал Хворецки (Словакия), Ангел Игов и Димитър Кенаров (15 декември) и др.

По време на дискусиите ще може да научите повече за актуалните тенденции в самопубликуването у нас - един нов бизнес модел, който все повече набира своята популярност. Участие ще вземат авторите
Ралица Генчева, Деси Нико, Алекс Ненов и други любимци на читателската публика и носители на престижни награди, които добиват известност под определението „самопубликуващи се".

Ще бъде обърнато внимание и на „поколението Миленуим" нови илюстратори от България, които са илюстрирали десетки книги в чужбина, но трудно се срещат с българските книгоиздатели.

Съпътстващите фестивалната програма събития включват: концерт на „Стругаре" (17 декември); екранни импровизации с филми от страните на Вишеградската четворка, селектирани и предоставени от филмовия и музикален фестивал Mediawave (Комаром, Унгария - 12 и 15 декември); връчването на наградите на Асоциация „Българска книга" - „Златен лъв" (15 декември); финал на студентския литературен конкурс „Моята среща с културата на ... (една Вишеградска страна)". Финалистите ще четат собствени есета на полски, словашки, унгарски или чешки език с екранен превод на български.

Повече информация за програмата на фестивала може да намерите тук.

Последвай ни
какво се случва днес
1
Игра
Спечели покана за концерта на Laibach
Laibach ще свирят в столичния клуб „Терминал 1" на 24 март. Ако отговориш правилно на въпроса, може...
играй >>
Web Analytics