Книги

СМЛФ с фокус върху литературата на Вишеградската четворка

<    обратно

Петото издание на Софийския международен литературен фестивал (СМЛФ) ще се проведе между 12 и 17 декември.

Всяка година събитието има международен фокус, като тази година ще представи литературата на Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария и Чехия.

Основната част от събитията от фестивалната програма ще се проведат в Мраморно фоайе на НДК, паралелно с Панаира на книгата.

Участие ще вземат 12 чуждестранни писатели. Гостите от Полша са Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия - Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария - Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман; от Чехия - Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан.

В програмата ще се включат и повече от 60 български автори и 21 модератори. Освен срещи с тях са предвидени обзорни дискусии, изложби, литературен конкурс за студенти, богата детска програма, съпътстващи събития и др.

Срещите с автори са програмирани на тематичен принцип, като част от тях са: "Вземи се в ръце. Психология на съвременния градски човек" - среща с полската писателка Кая Малановска, психотерапевта Албена Стамболова и писателите Момчил Николов и Владимир Полеганов (14 декември) или „Постдеградация или реконструкция на личността: на каква цена?" - разговор между Михал Хворецки (Словакия), Ангел Игов и Димитър Кенаров (15 декември) и др.

По време на дискусиите ще може да научите повече за актуалните тенденции в самопубликуването у нас - един нов бизнес модел, който все повече набира своята популярност. Участие ще вземат авторите
Ралица Генчева, Деси Нико, Алекс Ненов и други любимци на читателската публика и носители на престижни награди, които добиват известност под определението „самопубликуващи се".

Ще бъде обърнато внимание и на „поколението Миленуим" нови илюстратори от България, които са илюстрирали десетки книги в чужбина, но трудно се срещат с българските книгоиздатели.

Съпътстващите фестивалната програма събития включват: концерт на „Стругаре" (17 декември); екранни импровизации с филми от страните на Вишеградската четворка, селектирани и предоставени от филмовия и музикален фестивал Mediawave (Комаром, Унгария - 12 и 15 декември); връчването на наградите на Асоциация „Българска книга" - „Златен лъв" (15 декември); финал на студентския литературен конкурс „Моята среща с културата на ... (една Вишеградска страна)". Финалистите ще четат собствени есета на полски, словашки, унгарски или чешки език с екранен превод на български.

Повече информация за програмата на фестивала може да намерите тук.

Последвай ни
Игра
Спечели покана за концерта на Bullet For My Valentine
Bullet For My Valentine ще изнесат самостоятелно шоу в Зимния дворец в София на 7 април.Ако отговориш...
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics