Сцена

Световен театър в София 2018

<    обратно

Тазгодишното издание на „Световен театър в София" ще се проведе между 4 и 19 юни в Народен театър „Иван Вазов", театър „Азарян"-НДК, Младежки театър „Николай Бинев", „Дом на киното" и Cinema City.

Основен акцент в дванадесетото издание на платформата ще бъде съвременният политически и документален театър, представен с постановка по нашумелия роман на Илия Троянов „Власт и съпротива" на Шаушпил Хановер в копродукция с „Дойчес театер Берлин" с участието на Самуел Финци.

Представлението разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето.

Три от спектаклите извеждат на фокус експресивността на човешкото тяло и представят различни естетически посоки в съвременния физически театър и танц: хипнотичната хореография от „поета на танца" Фабрицио Фавале в „Планината Чирчео" (Италия); виртуозното съчетание на танц със съвременен цирк в „Неудачници" (Чехия) и взаимодействието между човека и технологиите в интерактивния, визуален спектакъл „Хаканаи" (Франция).

Съвременните технологии правят достъпни мащабните театрални продукции и тази година програмата „Световен театър в София" включва две прожекции.

В Cinema City ще може да гледате сателитната прожекция на Шекспировата трагедия „Юлий Цезар" със звездите Бен Уишоу („Парфюмът", „Момичето от Дания", „Скайфол") и Мишел Феърли („Игра на тронове").

Софийската публика ще може да види и филмиран вариант на нашумелия спектакъл „Три сестри", с който младият руски режисьор Тимофей Кулябин покори сцените в Москва, Виена, Париж и Тулуза. Неговият необикновен сценичен прочит превежда класическата Чехова пиеса на жестомимичния език на глухонемите.

Всички спектакли са с превод на български език.

Последвай ни
Игра
Спечели покана за фестивала Hills Of Rock 2018
Цели 55 банди ще вземат участие във фестивала Hills of Rock, който ще се проведе на Гребния канал в Пловдив...
играй >>
Web Analytics