Сцена

Световен театър в София 2018

<    обратно

Тазгодишното издание на „Световен театър в София" ще се проведе между 4 и 19 юни в Народен театър „Иван Вазов", театър „Азарян"-НДК, Младежки театър „Николай Бинев", „Дом на киното" и Cinema City.

Основен акцент в дванадесетото издание на платформата ще бъде съвременният политически и документален театър, представен с постановка по нашумелия роман на Илия Троянов „Власт и съпротива" на Шаушпил Хановер в копродукция с „Дойчес театер Берлин" с участието на Самуел Финци.

Представлението разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето.

Три от спектаклите извеждат на фокус експресивността на човешкото тяло и представят различни естетически посоки в съвременния физически театър и танц: хипнотичната хореография от „поета на танца" Фабрицио Фавале в „Планината Чирчео" (Италия); виртуозното съчетание на танц със съвременен цирк в „Неудачници" (Чехия) и взаимодействието между човека и технологиите в интерактивния, визуален спектакъл „Хаканаи" (Франция).

Съвременните технологии правят достъпни мащабните театрални продукции и тази година програмата „Световен театър в София" включва две прожекции.

В Cinema City ще може да гледате сателитната прожекция на Шекспировата трагедия „Юлий Цезар" със звездите Бен Уишоу („Парфюмът", „Момичето от Дания", „Скайфол") и Мишел Феърли („Игра на тронове").

Софийската публика ще може да види и филмиран вариант на нашумелия спектакъл „Три сестри", с който младият руски режисьор Тимофей Кулябин покори сцените в Москва, Виена, Париж и Тулуза. Неговият необикновен сценичен прочит превежда класическата Чехова пиеса на жестомимичния език на глухонемите.

Всички спектакли са с превод на български език.

Последвай ни
Игра
Спечели покана за Hills of Rock 2019
Тазгодишното издание на фестивала Hills of Rock ще се проведе между 28 и 30 юни на Гребната база в Пловдив....
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics