Кино

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино" вече ще е през юни

<    обратно

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино" идва тази година с нови филми, нови майсторски класове и нова дата. Провеждан досега през есента, за четвъртото издание организаторите решиха да изберат седмицата 19-25 юни и смятат за в бъдеще да бъде така.

В кино „Одеон" и във Френския институт ще бъдат показани общо 18 филма - пълнометражни и късометражни, класики и дебюти.

Фестивалът ще бъде открит с хитовата приключенска комедия „Законът на джунглата" на французина Антонин Перетятко. Тя действително ни пренася в джунглата, където ставаме свидетели на абсурден проект за строеж на първата закрита ски-писта там, създадена за стимулиране на туризма в Гвиана...

Сред акцентите са още филмът „Щастливи дни ще дойдат скоро" на италианския режисьор Алесандро Комодин. Освен че ще се срещне с българската публика, Комодин ще проведе и безплатен мастърклас по режисура на 22 юни във Френския институт.

Копродукцията „Като отворя очи" ни запознава с 18-годишната Фара, която завършва училище и се противопоставя на плановете на семейството си да стане лекар. Момичето пее в политически ангажирана рок банда, открива любовта, вълнува се, опиянява се и опознава своя град през нощта. И всичко това се случва в Тунис през лятото на 2010 г.,няколко месеца преди Революцията, против волята на майка си, която по-добре познава забраните в страната.

В селекцията има и португалски акцент - „Краят на света" на режисьора Педро Пиньо, награден на изминалия фестивал в Кан, и „Този любим месец август" на Мигел Гомеш.

И тази година са селектирани две късометражни програми, между които българските филми „Синът" на Христо Симеонов и „Преди да заспя" на Николай Тодоров, както и носителят на награда „Сезар" за най-добър късометражен филм през 2017 - „Към нежността" на Алис Диоп. Ще бъде показана премиерно и любопитната френско-българската продукция „Почти" на френския режисьор Клеман Салзедо.

В програмата "Forever yоung" тази година попада нежният бунтар Франсоа Трюфо с култовите му "400-те удара" и "Жюл и Жим", както и италианската класика „Мястото" на Ермано Олми.

„Тази година всички филми са обединени от една тема - мечтата,", казва Ралица Асенова - главен организатор на събитието. „Най-хубавото е, че всеки от нас мечтае по различен начин. Съвременните режисьори, които сме избрали,наблюдават реалността, понякога я променят, фантазират, прекрояват измеренията, експериментират с езика, за да ни предложат своята гледна точка. Това са хората, които създават седмото изкуство днес", добавя тя.

Пълната програма на фестивала може да намерите тук.

Последвай ни
Игра
Спечели meet & greet с Gogol Bordello
Джипси пънк бандата Gogol Bordello ще гостува за първи път у нас на 30 май в зала 4 на „Интер експо...
играй >>
Web Analytics