Кино

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино" вече ще е през юни

<    обратно

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино" идва тази година с нови филми, нови майсторски класове и нова дата. Провеждан досега през есента, за четвъртото издание организаторите решиха да изберат седмицата 19-25 юни и смятат за в бъдеще да бъде така.

В кино „Одеон" и във Френския институт ще бъдат показани общо 18 филма - пълнометражни и късометражни, класики и дебюти.

Фестивалът ще бъде открит с хитовата приключенска комедия „Законът на джунглата" на французина Антонин Перетятко. Тя действително ни пренася в джунглата, където ставаме свидетели на абсурден проект за строеж на първата закрита ски-писта там, създадена за стимулиране на туризма в Гвиана...

Сред акцентите са още филмът „Щастливи дни ще дойдат скоро" на италианския режисьор Алесандро Комодин. Освен че ще се срещне с българската публика, Комодин ще проведе и безплатен мастърклас по режисура на 22 юни във Френския институт.

Копродукцията „Като отворя очи" ни запознава с 18-годишната Фара, която завършва училище и се противопоставя на плановете на семейството си да стане лекар. Момичето пее в политически ангажирана рок банда, открива любовта, вълнува се, опиянява се и опознава своя град през нощта. И всичко това се случва в Тунис през лятото на 2010 г.,няколко месеца преди Революцията, против волята на майка си, която по-добре познава забраните в страната.

В селекцията има и португалски акцент - „Краят на света" на режисьора Педро Пиньо, награден на изминалия фестивал в Кан, и „Този любим месец август" на Мигел Гомеш.

И тази година са селектирани две късометражни програми, между които българските филми „Синът" на Христо Симеонов и „Преди да заспя" на Николай Тодоров, както и носителят на награда „Сезар" за най-добър късометражен филм през 2017 - „Към нежността" на Алис Диоп. Ще бъде показана премиерно и любопитната френско-българската продукция „Почти" на френския режисьор Клеман Салзедо.

В програмата "Forever yоung" тази година попада нежният бунтар Франсоа Трюфо с култовите му "400-те удара" и "Жюл и Жим", както и италианската класика „Мястото" на Ермано Олми.

„Тази година всички филми са обединени от една тема - мечтата,", казва Ралица Асенова - главен организатор на събитието. „Най-хубавото е, че всеки от нас мечтае по различен начин. Съвременните режисьори, които сме избрали,наблюдават реалността, понякога я променят, фантазират, прекрояват измеренията, експериментират с езика, за да ни предложат своята гледна точка. Това са хората, които създават седмото изкуство днес", добавя тя.

Пълната програма на фестивала може да намерите тук.

Последвай ни
Игра
Спечели покана за концерта на Laibach
Laibach ще свирят в столичния клуб „Терминал 1" на 24 март. Ако отговориш правилно на въпроса, може...
играй >>
Web Analytics