Кино

Фестивал на скандинавското кино

<    обратно

Петото издание на фестивала за скандинавско и прибалтийско кино „Северно сияние" ще се проведе в София от 26 септември до 6 октомври.

В програмата ще бъдат включени 10 заглавия от Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Литва. Всяка вечер почитателите на северното кино ще могат да се наслаждават на шедьоври от игралното и документалното кино в салоните на Дома на киното, „Евро синема" и „Червената къща".

Фестивалът ще бъде открит на 26 септември в Дома на киното с прожекция на най-новия филм на финландския режисьор Мика Каурисмаки „Път на север", отличен с наградата на публиката в Санкт Петербург. Лентата е изтъкано от черен хумор road movie за един блуден баща, който се завръща, за да види сина си 35 години, след като го е изоставил.

Сред акцентите в програмата е провокативният „Посланикът", носител на наградата „Роберт" за най-добър документален филм и част от официалната селекция на „Сънданс". Мисията на режисьора Мадс Брюгер е да разнищи разпределението на власт и капитал в Централноафриканската република, което се извършва с помощта на корумпирани европейски дипломати.

Любопитно е, че световната премиера на „Посланикът" е в Амстердам на откриването на международния фестивал за документално кино, което предизвиква политически скандал, тъй като сред изобличените дипломати е холандецът Вилем Тайсен. Опитите му да спре прожекцията обаче се оказват неуспешни.

Нов прочит на класическото произведение на Моцарт ще предложи датският режисьор Каспер Холтен. „Дон Жуан"  е изкусителен трилър със стилна визия, който изследва фината и понякога опасна за прекрачване граница между изкуството и реалността.

Норвежкият „Вегас" представя историята на трима тийнейджъри на кръстопът, а „Портокалово момиче" по едноименния роман на Юстайн Гордер е красива, малко тъжна, но и много оптимистична приказка за важните неща в живота, които макар и преходни, си струва да бъдат изживени. 

Най-награждаваният литовски филм за последното десетилетие - „В тялото на Аврора" също е част от програмата на „Северно сияние". След провокативния си дебют „Колекционерката", талантливата режисьорка Кристина Буозите създава визуално зашеметяващ научно-фантастичен филм за дебрите на човешкото съзнание и желание.

Пълната програма на фестивала може да намерите тук.

Последвай ни
Игра
Спечели билет за концерта на Haggard
Немската симфоник метъл банда Hagger се завръща у нас за концерт в столичния клуб Mixtape 5 на 27...
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics