Музика

Хърди-гърди виртуозът Гилем Деск с концерт в София

<    обратно

Френският композитор и виртуоз на инструмента хърди-гърди Гилем Деск ще гостува за първи път у нас на 24 ноември в „Студио 1" на БНР.

Инструментът хърди-гърди (нем. Drehleier, фр. Vielle a roue) датира от XII век и е слабо познат у нас. На практика до момента няма артисти, представяли в България изключително екзотичното му звучене на живо.

Гилем Деск пристига със своето електрическо хърди-гърди, което на външен вид може да се опише като електрическа латерна с ръчка или както го наричат от The Society of Rare and Strange Instruments - ренесансовият синтезатор с манивела.

Деск е съвременен градски трубадур, който пътува по сцените, площадите и фестивалите на Франция и омагьосва публиката със създадените от него мелодии, съчетаващи звуци, които наподобяват гайда с жужене на насекоми.

Често пъти творчеството му е сравнявано с левантинска музика, преплетена със съвременен пънк. Част от композициите си музикантът е събрал и в дебютния си албум, който предстои да излезе тази есен.

Деск черпи вдъхновение както от традицията на автентичното хърди-гърди, така и от съвременната музика, като резултатът е една магическа импровизация, която ни потапя в непозната вселена, където местата, времето и емоциите се смесват в едно цяло.

Билети за концерта му в София могат да бъдат намерени в мрежата на EpayGO и на касите на EasyPay. До 30 октомври те ще струват по 20 лева, след това до 24 ноември - по 22 лева, а в деня на събитието - 25 лева.

Последвай ни
Игра
Спечели двойна покана за концерта на Zucchero
Италианската звезда Zucchero ще изнесе концерт в Античния театър в Пловдив на 23 юли. Ако отговориш...
играй >>
Web Analytics