Музика

Японският виртуоз Йошида Тацуя за първи път у нас

<    обратно

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз" затваря зимния си цикъл за 2017 г. с гостуването на един от най-влиятелните музиканти на авангардната джаз и прогресив рок сцена в Япония.

Барабанистът-композитор Йошида Тацуя идва в България, за да изнесе цели три концерта - на 26 ноември в „ТАМ" (Велико Търново), на 27 ноември в клуб Mixtape 5, B-Side (София) и на 29 ноември в „Пост-културната сцена" в Пловдив.

Междувременно виртуозът ще пътува и до Белоградчишките скали, където екипът на „Аларма Пънк Джаз" ще заснеме кратък документален филм за него.

Йошида Тацуя е определян като „безусловния майстор-барабанист на японския ъндърграунд". Роден е през 1961г. в японския североизток - Китаками, префектура Ивате (най-слабо населената област в страната след Хокайдо).

От края на 80-те години до днес е създател на и участник в някои от най-забележителните формации, за които можете да се сетите. На първо място прогресив-хардкор-джаз дуото Ruins, както и Korekyojinn, но не забравяйте още и че той е последният барабанист на Painkiller на Джон Зорн и Бил Ласуел (наследявайки Мик Харис на тази позиция), както и един от музикантите, участвали в най-късния вариант на шведския прогресив колектив Samla Mammas Manna на покойния авангардист Ларс Холмер.

Тук можем да добавим барабаните на Йошида и към нойз-рок класиците Zeni Geva, както и мощното му присъствие в немалко албуми и турнета на Acid Mothers Temple, които също видяхме на българска територия тази есен.

Той е също дългогодишен барабанист и на фрий джаз квартета на пианистката Сатоко Фуджий, с която има и два дуо-албума за лейбъла Tzadik на Джон Зорн. Неговият собствен лейбъл пък се нарича Magaibutsu (по името на едноименния му солов албум от далечната 1991г.).

В България Йошида пристига като one man band с програмата си „Ruins Alone" - незабравимо ъгловато едночасово пътешествие през странни и странно накъсани ритми, комбинирани с нойз, причудливи клавирни партии и вокален екзорсизъм.

Билети за трите концерта може да намерите в системата на EpayGo и на касите на EasyPay.

Последвай ни
Игра
Спечели билет за концерта на Haggard
Немската симфоник метъл банда Hagger се завръща у нас за концерт в столичния клуб Mixtape 5 на 27...
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics