Кино

1917

<    обратно

Историята: Действието във филма ни пренася в разгара на Първата световна война, когато двама млади британски войници - Скофийлд и Блейк, са натоварени с наглед непосилна мисия.
В надпревара с времето те трябва да навлязат дълбоко във вражеската територия и да доставят съобщение, което ще предотврати стотици войници, сред които е и родният брат на Блейк, да попаднат в смъртоносен капан, подготвен от германците.

Режисьорът Сам Мендес („Американски прелести", „Път към отмъщение") и операторът Роджър Дийкинс („Блейд Рънър 2049", „Няма място за старите кучета", „Затворници") са успели да заснемат филма с усещането за един-единствен кадър, в който историята е разказана в реално време.

Мендес споделя, че още от самото начало е бил напълно сигурен, че „1917" трябва да бъде разказан по такъв начин: „Всяка стъпка в това пътуване, синхронът с всеки дъх на тези мъже е неразделна и съществена част от историята. И няма по-добър начин да разкажеш тази история освен чрез един продължителен кадър". От своя страна Роджър Дийкинс добавя: „Докато не видите филма на голям екран, не осъзнавате колко завладяващо е и как тази техника ви потапя в историята".

Резултатът: „1917" може да се похвали с цели 10 номинации за „Оскар", но както обикновено в подобни случаи филмът заслужава главно тези в по-техническите категории.

Историята е доста скромна, което не е задължително проблем, стига да нямаше няколко прекалено нелогични сцени.

Филмът наистина е сериозно визуално постижение, но останалите му достойнства са доста надценени...

Последвай ни
Игра
Спечели двойна покана за концерта на Кука Розета
Кука Розета - звездата на новата вълна в традиционния португалски жанр фадо, ще изнесе концерт в столичната...
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics