Кино,Книги

CineLibri ни пренася в „петото измерение"

<    обратно

Тазгодишното издание на кино-литературния фестивал Cinelibri ще се проведе между 5 и 20 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора.

Събитието ще бъде под мотото „Петото измерение".

Предвижда се програмата да се състои от 50 филма, разпределени в конкурсна и паралелна програма, между които завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за световноизвестни артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми.

Традиционен фокус са галавечерите в знак на почит към различни култури, филмовите ритуали и чествания. През 2019 г. се навършват 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес - великия аржентински майстор на кратката проза.

Важен акцент сред паралелните събития е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie, който има награден фонд и се реализира чрез платформата Film Freeway. За участие в него ще бъдат подбрани най-сполучливите филми, които ще бъдат показани на специална церемония на 20 октомври кино „Люмиер". Повече информация за конкурса ще намерите тук.

За първи път в рамките на фестивала ще се състои международен уъркшоп на тема „Изкуството на адаптирания сценарий" с участието на хора с опит в писането и адаптирането на сценарии - Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев - Шошо.

Уъркшопът ще се проведе изцяло на английски език и вече привлича участници от всички краища на света. Подробна информация за условията на записване, сроковете, лекторите, графика и съдържанието на самите лекции ще намерите тук.

Последвай ни
Игра
Спечели покана за Hills of Rock 2019
Тазгодишното издание на фестивала Hills of Rock ще се проведе между 28 и 30 юни на Гребната база в Пловдив....
играй >>
календар
  • НД
  • СБ
  • ПТ
  • ЧТ
  • СР
  • ВТ
  • ПН
Виж целия календар >>
Web Analytics